KOVOX Kft.  
    A megoldás minden helyzetre
  Főoldal | Rólunk TermékeinkIparágak szerint | Specialitások | Gyakori problémák | Akció | Elérhetőség

  » Védőeszköz
     automata

  » Légzésvédelem

  » Kézvédelem,
     alkarvédelem

  » Lábvédelem

  » Fejvédelem

  » Szemvédelem

  » Arcvédelem

  » Hallásvédelem

  » Padlóborítások

  » Jelölőszalagok

  » Csúszásgátló szalag,
     lapok, alakzatok

  » Álláskönnyítő és
     csúszásvédett
     elfáradás elleni
     védőszőnyegek

  » Személyi higiéne,
     kézápoló szerek,
     ipari tisztítószerek

  » Mosdó, WC kellékek
     adagolók, szárítók,
     tárolók, stb.

  » Hulladékgyűjtő
     tartályok

  » Tisztasági, beléptető
     szennyfogó szőnyeg

  » Rugalmas korlátok,
     ütközésvédők

  » PVC szalagfüggöny

  » Beütésvédő élvédők

  » Jelölések, táblák

  » Hűtött, fűtött ruházat

  » Vegyvédelmi ruházat

  » Lángálló, tűzálló
     (éghetetlen) ruházat

  » Hűtőházi ruházat

  » Vízálló ruházat
     Esőálló ruházat

  » Jólláthatósági
     ruházat

  » Egyszerhasználatos
     ruházat

  » Kötények

  » ESD védelem

  » Nagyfeszültség és ív
     elleni védőeszközök

  » Hegesztésvédelem

  » Nagynyomású
     vízsugár elleni
     védelem

  » Munkaruházat,
     formaruházat

  » Zuhanásvédelem

  » Ízületi védők,
     nyomási trauma
     ellen védők

  » Dobozelcsúszás
     elleni fóliák

  » Sátrak:
     mentesítő sátor,
     katasztrófavédelmi
     sátor

  » Gyorstelepítésű
     gumitartályok,
     tömlők

  » Kommunikációs
     eszközök

  » Gázdetektorok,
     gázérzékelők

  » Szemzuhany,
     mentesítő zuhany

  » Kizáró eszközök

  » Lámpák,
     zseblámpák,
     fényforrások

  » Elsősegély dobozok

  » Víz-, törésálló
     dobozok, ládák

  » Közúti védőeszközök

  » Tűzoltókészülékek,
     tűzjelzők
ÜZEMCSARNOK?
RAKTÁR?

ELEGE VAN
AZ ÁLLANDÓAN

- felszakadozó
- nehezen eltávolítható
  foszlányokat hagyó
- rálépve nem érzékel-
  hető
- havonta lecserélendő
- csúszós felszínű
- állandósult gondot
  jelentő

JELÖLŐ-
SZALAGOK-
BÓL?

AKKOR
VÁLTSON!
VISSZA ELÉRHETŐSÉG

Vágásálló, szúrásálló, nagy kopásállóságú ruházat. mikropáncélozott anyagból
(az oldal átalakítás alatt, érdeklődés esetén kérje ajánlatunkat)

AMIT A VÁGÁSÁLLÓSÁGRÓL FELTÉTENÜL TUDNI KELL! (kattinson ide!)

AMIT A SZÚRÁSÁLLÓSÁGRÓL FELTÉTENÜL TUDNI KELL! (kattintson ide!)A termékek részletesebb leírását a képekre kattintva olvashatja


Átszúrás- és vágásálló ruha, kabát, ing


Átszúrás- és vágásálló lábszárvédő


Átszúrás- és vágásálló nyakvédő


Átszúrás- és vágásálló kötény


Átszúrás- és vágásálló alkarvédők


Átszúrás- és vágásálló kesztyűk


ISEA 5-ös szintű vágásvédelem, eddig ismeretlen nagyságú szúrási ellenállással fémmel, üveggel és fával szemben. Könnyű és lélegző ruházat, többszörösen meghaladva a vastag bőr és kevlár kötények lélegzőképességét, nagy ellenállóképességgel és hosszú élettartammal. A ruházati kellékek akár géppel is moshatók.VÁGÁSÁLLÓSÁG

A vágásállóság szintjét az EN388-as szabvány méri, és a tanúsítvány második számjegye jelöli. (pl. egy 4342-es kesztyű vágásállósága 3-as). A szintek 0 és 5 közötti számok, minél nagyobb ez a szám, a kesztyű annál jobban bírja sérülés nélkül az éles tárgyakkal, pengékkel ejtett vágásokat.

Gyengén vágásálló, kötött-hurkolt kesztyűk:
0 szintűek a vékony gumikesztyűk (és a hasonló védőkesztyűk), 1-es szintűek az egyszerű nylonkesztyűk, melyek igen könnyen sérülnek, így csak éles tárgyaktól mentes munkakörnyezetre javasoltak. Sajnálatos tény, hogy vannak akik az 1-es szintű kesztyűket is vágásállónak nevezik, mivel ezeknek is van vágásállósági bemérésük-tanúsítványuk (EK megfelelőségi műbizonylatuk). Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az ilyen kesztyűk vágásállósági tanúsítványa éppen arról tanúsít, hogy az adott kesztyű gyakorlatilag nem véd vágásokkal szemben, csak igen tompa élű eszközök ellen nyújt védelmet, az éles tárgyakkal szemben azonban nem! Ezért fontos tudni, hogy a vágásállóként olcsón vásárolt 1-es és 2-es szintű kesztyűk csak igen minimális védelmet adnak, sok felhasználásban csak pár napig használhatók és egy erősebb behatás esetén ezeket viselve bekövetkezik a vágásos baleset. Vágásveszélyes környezetben használva tehát, ezek folyamatosan veszélyeztetik a felhasználót, balesetek forrásai lehetnek. Ebből következik, hogy valóban éles tárgyakkal végzett munka esetén, egy munkavédelmi ellenőrzés során, az elégtelen vágásállóságúnak tanúsított kesztyű ugyanúgy bírságot eredményez, akár egy ilyen vágásállósági tanúsítvány birtokában is. A gyors elhasználódás és a baleseti kiadások miatt ráadásul egy ilyen alultervezett kesztyű sokszor igen gazdaságtalan is.
(természetesen az ilyen kesztyűk is nagyon jók lehetnek, de más - nem vágásásvédelemre szoruló - területeken)

Erősebben vágásálló (speciális, vágásálló szálakbból kötött) védőkesztyűk:
Jobb minőségű gyártók termékei közt léteznek jóval magasabb vágásvédelmi szintet nyújtó kesztyűk is. Ezek az EN388-as szabvány szerint 3-as, 4-es, vagy a legmagasabbnak nevezett 5-ös védelmi szintűek.
Azonban - bár sokan próbálják elhitetni - még az 5-ös szint sem jelenti, hogy a kesztyű biztosan a legjobb vágásvédelmű az adott feladatra. (bővebb leírás az 5-ös vágásvédelem korlátairól lejjebb). Ezek a védőkesztyűk számos munkafolyamatban akár több hétig is használhatók, jellemzően 1500-4500 Ft közti áron. Az ilyen kesztyűket felhasználók mind arról számolnak be, hogy a tartósság és a jobb biztonság jelentős, akár többszörös költségcsökkenést eredményezett, szemben a gyenge minőségű, pár száz forintos, de naponta cserélendő, elégtelen kesztyűk havi költségével. Számos olyan eset ismert, amikor 5-20-szoros árú vágásálló védőkesztyűk bevezetése, a költségek 10-80%-os csökkenését eredményezte, a jelentősen megnőtt élettartam, és a teljesen megszűnt balesetek miatt.

IGEN ERŐSEN vágásálló (5-ös szintet messze magahaladó) kesztyűk:
A mikopáncélozott anyag (HexarmorÒ technológia, SuperfabricÒ anyag) a vágásállóságát nem a felhasznált szálakból kapja, hanem az anyag felszínét fedő, apró, mineralizált műanyag lapkák által nyeri. Ezek a vágásnak igen ellenálló felületek, olyan vágásállósággal, mely a legjobb vágásálló kötött kesztyűket is többszörösen múlja felül. Ezek a lapkák egyben erősen kopásállók, szúrásállók, ezzel is meghaladva a kötött kesztyűk tulajdonságait (mindkét tulajdonság jelentősen befolyásolja a vágásállósági szintet - bővebben lejjebb). A lapkák mérsékelten hőállók is.
Az ilyen anyagból készült, vagy az ilyen védőréteget tartalmazó kesztyűk és egyéb eszközök ezáltal olyan kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek, és olyan vágási ellenállást (szúrási és kopási ellenállással együtt) érnek el, melyet a kötött versenytásak meg sem közelítenek. A magasabb vágásbiztonsághoz továbbá jóval hosszabb élettartam is párosul, mely a magasabb ár ellenére is komoly gazdasági megtakarítást jelenthet.

A szabvány (és az ezen alapuló tanúsítványok, bizonylatok) korlátai:
Igen fontos megjegyezni, hogy a szabvány születésekor még nem léteztek a mai technológiák által előállított műszálak, így a maximális 5-ös szintet elérő kesztyűk sem egységes vágásállóságúak. Tehát vannak olyan kesztyűk melyek az 5-ös szintet éppen teljesítik, és vannak melyek az 5-ös szintű vágás sokszorosát is elviselik, de a szabvány szerint ezek egyformán a maximális 5-ös szintű jelzést kapják - mivel ennél magasabbra a szabványt nem kalibrálták. (a kínálatunkban található 5-ös szintű kesztyűk közt akár 10-szeres vágásállósági eltérés is lehet, másképpen mondva a legerősebbek több mint 220-szor többet viselnek el egy 5-ös szintet éppen elérőhöz képest, mint amennyivel jobb egy 2-es szint az 1-esnél)
Nyilvánvaló az is, hogy egy vastagabb, de kevésbé erős anyag is jobban bírja a vágást, így a vastagság növelésével is elérhetők magasabb szintek, ám a munka kényelmét, a finom munka lehetőségét (és ezzel a viselési hajlandóságot is!) nagyban lerontja egy vastag, rossz fogásbiztonságú kesztyű. Ráadásul a részben már sérült felszín védelme (ha ez szabadszemmel nem látható, akkor is) a legközelebbi behatásnál már nem lesz olyan, mint újonnan.

A szabvány mérési eljárása:
Az érvényes EN388-as szabvány vágásállóságának mérési alapja az ún. Coup teszt. Ez egy kör alakú pengét helyez standardizált nyomással a mérendő anyagra és az átvágási ciklusokat méri. Azonban éppen a komolyabban vágásálló anyagokra a teszt mérési módszere nem alkalmas. Ugyanis maga az anyag visszahat a pengére, a forgások során koptatja annak élét. Így aztán a huszadik fordulatra (ez az 5-ös szint elérésének kritériuma) a penge már nem olyan mint kellene, tehát amúgy gyengébb anyagok is elérhetik az 5-ös (azaz legmagasabbnak nevezett) szintet.
Ezt a hátrányát a teszt írói is ismerték, így a szabványban meg is nevezték, hogy a teszt nem alkalmas pl. fémszálak mérésére. Erre egy ISO tesztet javasoltak, mely gyakorlatilag azonos az USA-ban használatos ASTM vágásállósági tesztettel, a különbség csak a használt mértékegységekben van.

Ez a teszt egy igen rövid vágást ejt az anyagon a standardizált pengével, és a penge erejét módosítja (növeli). Így a pengének, a rövid elmozdulás alatt, nincsen jelentős lehetősége a kopásra.
Ez a teszt is maximum 5-ös szintig mér, felette a tanúsítványok szerint azonosak az anyagok, holott lehet, hogy még nagy különbség van köztük.

Az EU-s EN388-as teszttel mért 5-ös szintű anyagok jelentős része azonban az ASTM teszten csak 3-as, vagy 4-es szintet ér el. Ezt egy éles pengével könnyű bebizonyítani: sok 5-ös kesztyű, alkarvédő egy rövid, erős, határozott húzással behasítható. A mikropáncélozott anyag azonban nem.
Az EN388-as szabvány egyéb korlátai:
- Sok vágás átlyukasztással kezdődik, a kötött anyagoknál ez viszont gyakran előfordul. Az átszúródás helyén a szálak sérülnek, szakadhatnak (szakítási ellenállásuk messze gyengébb, mint a vágásállóságuk). Az így meggyengült kesztyű védelme gyorsan megszűnik, és akár észrevétlenül is balesetveszélyessé válik. Ilyenkor egy 5-ös vágásállósági szintű kötött kesztyű bőven lehet még elégtelen. Márpedig a kötött kesztyűk átszúrásvédelme rossz, ellentétben a mikropáncélozott anyagok védelmével.
- A tesztet új anyagokkal (pl. új kesztyűkkel) végzik el. Ám ahogy a kesztyű használatba kerül, úgy kopik a felszíne. A kopott vágásálló szálak már csak töredékét védik a vágásnak, mint az újak. Tehát a kopásállóság igen sokat jelent a vágásállóság fenntartásában vagy annak csökkenenésében. Márpedig a vágásálló szálakból szőtt, kötött kesztyűk, ruhák kopásálósága kicsi, míg a miikropáncélozott anyagoké kiváló.
- A szőtt szálak a vágáskor a vágásállóságuk egy részét onnan nyerik, hogy a penge alatt el tudnak fordulni, az nem kap beléjük (mintha egy asztalon fekvő kerek keresztmetszetű ceruzába próbálnánk egy késsel úgy belevágni, hogy a ceruzát nem fogjuk meg - hiába a nagy erővel elhúzott kés, az mégsem vág bele a kerek ceruzába, mert a ceruza elfordul a kés alatt. Ha megfogjuk a ceruzát, akkor kisebb erővel is már bele lehet vágni a rajta elhúzott késsel. Ebből viszont az következik, hogy a kézen levő kesztyű feszessége is negatívan befolyásolja a vágásállóságot. Tehát egy 5-ösnek tanúsított kesztyű, a kézre simulva lehet, hogy már az 5-ös szint alatti, de mindenképpen gyengébb, mint bemérésekor.
Egy lötyögő kesztyűben nehezebb dolgozni, de ha feszesebb, akkor lehet, hogy már nem is teljesíti a papíron tanúsított vágási ellenállást.
Mivel ilyen elfordulás a mikropáncélozott anyagok esetén nem vesz részt a vágásvédelemben, így ez a feszességfüggés a mikropánvélozott anyagú vágásálló védőeszközökre (Hexarmor eszközökre) nem igaz.
- A tenyéri borítás (mártás) a vágásálló kesztyűkön éppen a szálaknak az előző pontban leírt eltekeredését gátolja. Tehát a kötött és mártott vágásálló kesztyűk vágásállósága gyengébb a tenyéri részén, mint a kézháton. Mivel a mikropáncélozott anyagokban a szálak elfordulása nem vesz részt a vágásállóság kialakításában, így ott ennek nincsen csökkentő szerepe, a bemért és tanúsított vágásállóság valóban annyi lesz a felhasználás során is.
SZÚRÁSÁLLÓSÁG

Az átszúrás elleni védelmet az EN388-as szabvány méri, a 4 jegyű szám utolsó számjegye az átszúrási védelem szintje (0-4 közt, minél nagyobb, annál erősebb)
Azonban az átszúrást a szabvány szerint egy 4,5mm átmérőjű próbatestnek a szövet felszínére történő merőleges irányú nyomásával végzik, ahol az átszakítási erő függvényében osztályozzák az ellenállást.
A fenti próbatest vastagabb mint a valóságban felmerülő átszúrást okozó tárgyak, és a vége lekerekített (nem igazán hegyes, inkább tompa, 1mm sugarú lapított felszín). Így még egy golyóstoll hegye is sokkal hegyesebb nála. (a képen egy golyóstoll hegye, és az EN388-as szúráspróbára használt próbatest látható egymás mellett)
A fentiekből következően az átszúrás elleni védelem jelzőszáma jellemzően inkább az anyagnak egy közepes szöggel történő átszúrással szembeni ellenállását méri, a teszt eredményei szerint úgynevezett "szúrásbiztos" kesztyűk, vagy egyéb ruhák leginkább a tompább, nagyobb szúrások ellen védenek többé-kevésbé.

Azaz a gyakorlatban az EU-ban érvényes EN388-as teszt a gyakorlatban sem a vékonyabb, hegyesebb, vagy egyenesen tűszerű tárgyakkal szembeni védelemről, sem egy késsel történő döfés jellegű védelemről nem ad értékelhető adatot. Egy EN388-as tesztettel a legmagasabb szúrásállóságúnak kimutatott anyag mindkét szúrásfajta esetén lehet elégtelen, és fordítva - egy EN388-as szúrásállóságban gyengébb anyag is lehet védett egy tűszúrással szemben.

Tehát ha valós védelemre van szüksége, és az nem egy tompa szög jellegű, fokozatosan erősödő nyomás elleni védelem, úgy az EN388-as teszt helyett érdemes a gyártók által elvégzett egyéb tesztekre támaszkodni!

A képen két EN388-as teszten azonos szúrásállóságú kesztyű összehasonlítása látható.
Tűszúrás elleni védőképességük (piros oszlop) mégis nagyban különbözik.

Ön melyiket választaná ha (akár fertőzött) tűszerű tárgyakkal szembeni védelemre lenne szüksége?

Az ábrán egy Hexarmor kesztyű és egy jellemzően 4-es szúrásállóságú, 5-ös vágásállóságú kesztyű összehasonlítása látható. Mindkettő kb. azonos erővel szemben véd ha az EN388-as teszttel mérik le szúrásállóságukat (azaz a tompa végű, vastag próbastettel szúrják meg). Ezt jelzi a szürke oszlop.
Azonban ha azonos módon, de próbatestként egy 25G vékony injekciós tűt használnak, úgy a két kesztyű védelme közt sokszoros lesz a különbség (piros oszlop). A tűszúrásvédett Hexarmor kesztyűk nagy ellenállást tanúsítanak, míg az EN388-as szúrásállósági teszten jól vizsgázó, de kötött-hurkolt anyagú kesztyűk igen gyenge védelmet nyújtanak.
Hogy a nagyobb szögekkel szembeni "szúrásbiztos" védelem mennyiben más mint a vékonyabb szálkák, fémforgácsok, üvegszilánkok, csontszilánkok okozta sérülések elleni, azt magunk is érezhetjük, amikor egy tompább szög helyett egy hegyesebb tűt, kihegyezett ceruzát nyomunk azonos erővel a bőrünknek. A különféle hegyességű és formájú testek szúrás általi behatolása valójában fizikailag különféle mechanizmusokkal történik
Így a vastagabb anyagok, melyek a fogásminőséget rontják, megfelelő tépéstűrés esetén jobban viselik a próbatesttel történő átszúrást, mint a vékonyabbak (hiszen valójában a beszakadásnak állnak ellen), ugyanakkor egy vékonyabb tűszerű testtel szemben sérülékenyek maradhatnak, ugyanis egy vékony tű a szövet szálait félretolva, vagy az anyagot apró felületen felhasítva és azt tágítva jut be. Nem elhanyagolandó az sem, hogy a valóságban az átszúró hatás rendszerint nem merőlegesen érkezik, így a védettség mérése ebből a szempontból sem valósul meg.

Tehát egy az EN 388-as szabvány szerinti magasabb átszúrásellenállású kesztyű egy vékony, hegyes tárggyal szemben (tű, szilánk, szálka) akár védtelenebb is lehet, mint egy más jellegű szövetből készített, EN 388-as szerint gyengébb átszúrásellenállású kesztyű.
Mivel nemzetközi teszetek a sokféle (pl. tűvel történő) átszúrásra még nincsenek standardizálva, így az egyéni igények és a sérülési lehetőségek szerint kell egyedileg kesztyűt (kötényt, alkarvédőt) választani. Más-más szúrási hatásra, más-más kesztyűk a célszerűek, pusztán a szabvány szerint mért legnagyobb szúrási ellenállású anyag kiválasztása NEM HOZ nagyobb biztonságot! A pontosabb kiválasztáshoz készséggel adunk tanácsot (igényeiket írják meg ITT), hogy az ilyen feladatokra a legmegfelelőbb védőeszközhöz juthassanak.


A szőtt vagy kötött szálú védőkesztyűkkel szemben, a HexarmorÒ technológia a SuperfabricÒ (szabadalmazva) anyagot használja védőeszközei elkészítésére.
Ez az anyag a felszínén apró "mikropáncélokat" tartalmaz. Ezeken a más anyagokat könnyen hasító, igen éles pengék is csak siklanak.

A Hexarmor anyaga egyben jóval kopásállóbb is, mint a hagyományosan szőtt szálú vágásálló kesztyűké, így tartósságuk is fokozott. (A hagyományos, szőtt vagy kötött szúrás-vágásálló kesztyűk csak legyártáskor rendelkeznek a tesztek által tanúsított védelmi képességgel, ezt a szintet azonban a felhasználás során, a gyors kopásuk miatt rohamosan vesztik el . Ezért az ilyen kesztyűk igen hamar, akár a látható jelek előtt elvesztik újkori védőképességüket. Ezzel szemben a Hexarmor apró lapjai igen kopásállók, így a védőképesség nagyon sokáig megmarad, egy-egy védőeszköz élettartama akár 10-szeres is lehet, szőtt versenytásaihoz képest)

Az apró "páncélok" sűrűsége miatt az anyag egyben erősen szúrásvédett is. A lapkák mérete és elhelyezése biztosítja, hogy a kesztyű hajlékony maradjon, ugyanakkor a különféle szúrásokkal szemben is kiváló védelmet adhasson.

Pl. az igen vékony (mint az injekcióstű) esetekre a Hexarmor igen apró lapkákat használ, melyek felszínén a tű nem képes átjutni. Ha a tű az igen apró, lapkák közötti résekbe akadna, úgy alatta még kettő ilyen réteg helyezkedik el. A három réteg együttesét 25G-s injekciós tűkkel teszteli a gyártó.

Nagyobb lapkákkal sűrűn fedett egy-kétrétegű anyaggal viszont kiváló szúrásvédelem érhető el némileg nagyobb hegyes tárgyakkal szemben (üvegszilánkok, forgácsok, csontszilánkok, tört favégek), vagy kiálló szögekkel szemben is.

Fontos elkülöníteni egy harmadik szúrást is, melyet egy kés jellegű, hegyes, oldalt éles tárgy, hirtelen, nagy erővel történő döféseként írhatunk le. (késszúrásállóság). Ez fizikájában mindkettő fenti szúrástól eltér, és az ellene hatásos (de sosem korlátlanul!) védőeszköz jellegében egy golyóálló mellényhez áll közelebb. Itt a döfés nagy erővel, hirtelen érkezik, apró felszínen támad, de aztán a szöveteket felhasítva halad mélyebbre. Az ilyen védelemnél fontos a nagy energia elnyelési képesség, mely a fenti két szúrásféleségnél kevéssé lényeges elem. Kétségtelen, hogy mindkét fentebb tárgyalt szúrásfajtára kidolgozott védőeszközök rendelkeznek ilyen típusú védelemmel is, de annak mértéke egy nagyobb döfés kivédésére nem elegendő. Így ha ilyen szúrások ellen van szükség védőeszközre, úgy leginkább harmadik típusú anyagokat, mellényeket, ruházati elemeket tudunk javasolni.Átszúrás- és vágásálló ruha, kabát, ing


Átszúrás- és vágásálló lábszárvédő

3 verzióban:

A) Egy rétegű fokozottan vágásálló anyagból, a térdeken dupla réteggel.
EN388: 4532


B) Egy rétegű fokozottan vágásálló anyagból
EN388: 4532


C) Két rétegű fokozottan vágásálló anyagból
EN388: 4534


Hossz: Méretfüggő
(beslő varrat hossza 50-76cm)

Méret: S - 3XL


Átszúrás- és vágásálló nyakvédőÁtszúrás- és vágásálló ruha, kabát, ing


Átszúrás- és vágásálló lábszárvédő


Átszúrás- és vágásálló nyakvédő


Átszúrás- és vágásálló kötény


Átszúrás- és vágásálló alkarvédők


Átszúrás- és vágásálló kesztyűkVISSZA ELÉRHETŐSÉG

  Elérhetőség: info@kovox.hu 2008 - kovox.hu