KOVOX Kft.  
    A megoldás minden helyzetre
  Főoldal | Rólunk TermékeinkIparágak szerint | Specialitások | Gyakori problémák | Akció | Elérhetőség
  Termékeink:

  » Védőeszköz
     automata

  » Légzésvédelem

  » Kézvédelem,
     alkarvédelem

  » Lábvédelem

  » Fejvédelem

  » Szemvédelem

  » Arcvédelem

  » Hallásvédelem

  » Padlóborítások

  » Jelölőszalagok

  » Csúszásgátló szalag,
     lapok, alakzatok

  » Álláskönnyítő és
     csúszásvédett
     elfáradás elleni
     védőszőnyegek

  » Személyi higiéne,
     kézápoló szerek

  » Mosdó, WC kellékek
     adagolók, szárítók,
     tárolók, stb.

  » Hulladékgyűjtő
     tartályok

  » Tisztasági, beléptető
     szennyfogó szőnyeg

  » Rugalmas korlátok,
     ütközésvédők

  » PVC szalagfüggöny

  » Beütésvédő élvédők

  » Jelölések, táblák

  » Hűtött, fűtött ruházat

  » Vegyvédelmi ruházat

  » Lángálló, tűzálló
     (éghetetlen) ruházat

  » Hűtőházi ruházat

  » Vízálló ruházat
     Esőálló ruházat

  » Jólláthatósági
     ruházat

  » Egyszerhasználatos
     ruházat

  » Kötények

  » ESD védelem

  » Nagyfeszültség és ív
     elleni védőeszközök

  » Hegesztésvédelem

  » Nagynyomású
     vízsugár elleni
     védelem

  » Munkaruházat,
     formaruházat

  » Zuhanásvédelem

  » Ízületi védők,
     nyomási trauma
     ellen védők

  » Gázdetektorok,
     gázérzékelők

  » Sátrak:
     mentesítő sátor,
     katasztrófavédelmi
     sátor

  » Gyorstelepítésű
     gumitartályok,
     tömlők

  » Terelőkorlátok
     elkerítő eszközök,
     közúti eszközök

  » Útlefedő eszközök,
     fedőlapok, útlapok,
     útrácsozatok

  » Szemzuhany,
     mentesítő zuhany

  » Szerszámrögzítők
     szerszámok leesését
     gátló eszközök

  » Lámpák,
     zseblámpák,
     fényforrások

  » Elsősegély dobozok

  » Kommunikációs
     eszközök

  » Dobozelcsúszás
     elleni fóliák

  » Elfolyás gyűjtők,
     kármentő tartályok

  » Tárolószekrények

  » Kizáró eszközök

  » Víz-, törésálló
     dobozok, ládák

  » Tűzoltókészülékek,
     tűzjelzők
ÜZEMCSARNOK?
RAKTÁR?

ELEGE VAN
AZ ÁLLANDÓAN

- felszakadozó
- nehezen eltávolítható
  foszlányokat hagyó
- rálépve nem érzékel-
  hető
- havonta lecserélendő
- csúszós felszínű
- állandósult gondot
  jelentő

JELÖLŐ-
SZALAGOK-
BÓL?

AKKOR
VÁLTSON!


VISSZA ELÉRHETŐSÉG

DIOPTRIÁS VÉDŐSZEMÜVEg
(KORREKCIÓS VÉDŐSZEMÜVEG)


Praktikus és gazdaságos megoldás a korrekciós szemüveget viselők szemvédelem igényeire

A KORREKCIÓS VÉDŐSZEMÜVEG IS TANÚSÍTOTT MUNKAVÉDELMI ESZKÖZ
és NEM OPTIKUSI TERMÉK!


(az alábbi ábrán piros nyíllal jelölve a lencsék, szaggatott pirossal a keret tanúsító jelei láthatók)


A szakmailag javasolt dioptriás lencsékkel ellátható szemüvegeink

A dioptriás védőszemüvegekre ugyanúgy érvényesek a kötelező EU-s munkavédelmi szabványok, azok tartalma és jelölésrendszere egyaránt, mint bármely más védőszemüvegre.

Sajnos széles körben megfigyelhető, hogy munkavédelmi szemüvegeket (különösen ha azok dioptriázandók is), a hazai gyárak és üzemek optikusoktól rendelik, akik a kellő ismeretek nélkül, nem munkavédelmileg tanúsított lencséket építenek be szemüvegkeretekbe, megfelelő jelölésekkel ezeket a lencséket jogosultság hiányában nem látják el, a kellő védelmi szintet szabvány szerint nem igazolják.
Az ilyen szemüveg azonban jogilag NEM VÉDŐESZKÖZ, baleset esetén az ilyet jóváhagyó munkavédelmi szakember felelősségre vonható! (akár büntetőjogi értelmben is: munkakörben elkövetett súlyos veszélyeztetés címén)

Munkavédelmi eszközt, ideértve a dioptriázott munkavédelmi szemüvegeket is, csakis notifikált intézet által tanúsított munkavédelmi eszközgyártó közvetlen képviseletét ellátó cégtől vegyen!
Kerülje a szabálytalanul előállított vagy módosított eszközök használatát! (89/686/EEC direktíva)

Munkavédelmi szemüveg mind keretén, mint lencséin köteles viselni az odavágó szabványoknak megfelelő jelöléseket, melyeket jogszerűen csak tanúsított gyártó adhat ki. A keret és a látómező (akkor is ha dioptriás lencse) csak egyazon gyártó, egyazon tanúsítványával kel, hogy rendelkezzék, mivel csakis így lesz a szemüveg jogszerű védőeszköz. Ez univezális szabály, azaz mind a dioptriás, mind a diopptria nélküli védőszemüvegekre kötelező jelleggel érvényes!
Tehát dioptriás védőszemüveg igényeikkel sem optikushoz, hanem hozzáértő munkavédelmi védőeszköz forgalmazó céghez kell fordulniuk. A Kovox Kft.-nél, a pontos orvosi recept birtokában megrendelt dioptriás védőszemüvegeket, a képviselt védőszemüveg-gyártó saját, a szabványok szerint tanúsított üzemében készíti el, azokat a szabványok szerint jelöli, azok minőségéért felelősséget vállal. Ez mind a mechanikai, mint az optiai tulajdonságokat leíró EU-s munkavédelmi szabványokra igaz.

Ezért kérjük gyárak és üzemek munkavédelmi felelőseit és beszerzőit, hogy a feladat pontos leírásával és elérhetőséggel jelezzék igényeiket, hogy arra a legjobb javaslatot kidolgozhassuk.
A szakmai hitelesség megőrzése végett, viszonteladókat ezen eszközökkel, a képviselt gyártók utasításai értelmében nem áll módunkban kiszolgálni.

Kérjük a cégünket rendszeresen zaklató optikusokat ennek tudomásulvételére, és egyben a törvénytelen módon készített munkavédelmi védőeszközök készítésének felfüggesztésére.DIOPTRIÁS VÉDŐSZEMÜVEGEK MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEI:

Olyan munkafolyamatoknál, ahol védőszemüveg viselése szükséges, gyakran problémát okoz a szemüvegesek védőszemüveggel való ellátása.

A leggyakoribb (szabálytalan; szabályos de kényelmetlen; és szabályos és jó) megoldások:

1. A dolgozó védőszemüvegként a saját szemüvegét viseli. Ez egészen kicsiny energiájú részecskék esetén elégséges lehet, azonban egy erősebb részecske a szemüveget szilánkosra törheti, az üvegszilánk meg a szembe kerülhet. A normál szemüvegek ráadásul nem fednek elégséges felszínen, így az oldalsó védelmük is elégtelen. Ráadásul az elvárt EU-s normákra sincsen meg a tanúsítványok.
A normál szemüveg védőszemüvegként való alkalmazása így balesetveszélyes és TILOS!

2. A dolgozó a korrekciós szemüvegén túl, egy erre felvett védőszemüveget is visel. Ez a megoldás a legtöbb esetben kényelmetlen, mert a védőszemüveg (a külső szemüveg) rendszerint rosszul fedi a dioptriás szemüveget, továbbá mivel a két szemüveg egyazon orrnyergen és ugyanazon füleken rosszul fekszik fel, így a dolgozókról a külső szemüveg lecsúszhat, elmozdulhat, és az illeszkedése nem teljes.
Esetenként ilyen megoldás gumipántos szemüvegek egy részével is megkísérelhető (ha nem túl vastag a saját, dioptriás szemüveg szára)
Ennél a megoldási módnál szintén gyakran emlegetett probléma a zavaró visszatüktöződés, káprázat, amit a felhasználó a saját szemüvege és a külső védőszemüveg közti tükröződő fényjelenségként érzékel. Ez esetenként igen zavaró lehet, ami komolyan gátolja a munkát. (ez a jelenség csökkenthető, ha a két szemüveg távolsága kicsi, ám ez ilyen egyik-szemüveg-a-másikon kombinációban nem valósítható meg rendesen.

3. Elvben megoldás lehet a kontaktlencse, és a védőszemüveg, azonban a kontaktlencse hosszas, fizikai munka mellett való viselése, esetlegesen poros környezetben nem ajánlott, ugyanakkor költséges, és sokak számára nem alkalmazható megoldás.

4. Készíthetők dioptriás lencséjű védőszemüvegek is, ahol maga a fénytörő lencse is védő tulajdonságú (rendszerint polikarbonát, vagy különleges kiképzésű üveg). Az előző két megoldással ellentétben ez a megoldás már kimondottan alkalmas a megfelelő védelem kialakítására.
Ezen megoldás előnye a személyre szabott egyszerűsége. Azonban az ilyen szemüvegek elkészítése körülményes és drága, hiszen a tanúsított védőeszköz-gyárban külön készíttetjük el minden egyes dolgozónak.

Hátránya még, hogy a dolgozó munkaviszonya megszűnésekor a szemüveg nem átruházható, az új dolgozónak teljesen új, megint csak drága szemüveget kell készíttetni. Hasonló a helyzet a szükséges dioptriák változásakor. Ha a szemüveg sérül, akkor is az egészet cserélni kell.


Egy ilyen szemüveg megrendeléséhez pontos orvosi receptet kérünk, melyet szakorvostól kell beszerezni (mintha normál szemüveget készítettnének).
Bár kiváló megoldás, de ára és pótlási nehézségei miatt csak olyankor javasolható, ha más megoldás nem jön szóba.
Figyelem! Sajnos bevett gyakorlattá vált, hogy optikusok polikarbonát lencséket illesztenek be így-úgy beszerzett tanúsított védőszemüveg keretekbe, és azokat mint védőszemüveget árusítják, néha akár nagy mennyiségben, nagy ipari cégek számára is.
Az ilyen szemüvegek azonban NEM ipari védőszemüvegek, azok kellő tanúsítása, és szabványszerű jelölése, a védőeszköz gyártási jogkör miatt hiányos vagy törvénytelen, az így előállított termék hamisítvány. A védőszemüveg keretbe nem munkavédelmi gyártók által tanúsított módon beillesztett lencsékkel, csak a szemüvegkeret tanúsításával a szemüveg nem lesz védőeszköz, akkor sem ha a beillsztett lencse EN166-as tanúsítottságú. Ugyanis a teljes szemüvegre csak egyben adhat tanúsítást a gyártó, mégpedig csakis az EU-ban notifikált intézettel beméretettve. Az ilyen eszközök használata során előforduló balesetekeért a munkaadó teljes felelősséggel tartozik, mivel az ilyen szemüvegek beszerzésével a dolgozóit NEM látta el törvényi kötelezettsége szerint védőeszközzel!

4/a. Az előbbi megoldás alesete ha előre rögzített dioptriájú védőszemüveget használnak. A sokféle korrekciós igény miatt azonban ez csak a leggyakoribb, mindkét szemen egyforma dioptriás igények esetén alkalmazható, és csak ha egyéb korrekció nem szükséges.

Mivel ez nem egyéni szemkorrekció, tehát nem veheti figyelembe az egyéni szemtengely eltéréseket, így sokszor a tartós viselet még káros is lehet. Egyszerű és népszerű, de tartós viseletre mégsem javasolható. Egyszerű és gyors megoldásként lehet csak helye, főleg ott, ahol a munkafolyamat csak egy időre teszi szükségessé a védőszemüveget.
A látásélesség változásakor az előző pontban említett hátrányok természetesen itt is előállnak.


5. A fenti hátrányok kiküszöbölésére, hosszabb (sok órás) viselés esetén olyan védőszemüveget javaslunk, melybe a dioptriát tartalmazó lencséket tartalmazó rész, betétként helyezhető be, úgy, hogy az a védőszemüvegbe illeszkedve a felhasználót semmiképpen ne zavarja.
A betét az adott típusú védőeszköz része, tehát akármelyik védőszemüvegbe nem illeszthető. Ezen betétrészt elég csak egyszer megvenni, és abba, orvosi recepttel, a személyes tényezők szerint, az egyénre készítve tudunk lencsét behelyezni,
Ez a betét a megfelelő védőszemüveg típusainkba illeszthető, a védő látómező mögé. A rögzítés a védőszemüvegen stabil, nem mozdul el.

IGEN FONTOS, hogy a dioptriázott betét vékony fém!
Csak a fém betét lehet elég vékony (a műanyag betétek vastagok lennének), és csak a vékony betét kerülhet elég közel a védőszemüveg látómezejéhez!

Ha a védőszemüveg belseje és a dioptriás betét közt a távolság pár miliméter, akkor már fellép az igen zavaró visszatükröződés jelensége.
Ennek megelőzésére csakis fémbetétes szemüvegeket javasolunk felhasználóinknak.

Amennyiben a védőszemüveg sérül, úgy csak azt kell cserélni, a dioptriás betét a kicserélt védőszemüvegbe a perc törtrésze alatt áthelyezhető. Amennyiben dioptriaváltásra van szükség, úgy csak a betétet kell hozzánk eljuttatni az új orvosi recepttel, és ez jelentős megtakarítás a szemüveg teljes cseréjéhez képest. Ha ugyanaz a dolgozó különböző sötétítettségű védőszemüvegeket használ, úgy csak a betétet kell áttennie az egyik védőszemüvegből a másikba.


Előnye, hogy a szemüveg sérülésekor elegendő csak a külső védőszemüveget cserélni, mivel a dioptriiázott betét továbbvihető. Előny továbbá, hogy a külső szemüveg magas minőségű, igen erős, karcmentes, páramentes, tarós és látványos. Így mindenképpen olcsóbb megoldáshoz lehet jutni.
FONTOS: A betét lencséi igen közel kerülnek a külső lencsékhez, szinte összeérnek. Így a kettős réteg okozta problémák (tükröződés) ennél a megoldásnál NEM jelentkeznek.

Az egyénileg dioptriázott betéttel szerelhető védőszemüvegek többféle kivitelben, műanyag vagy fém kerettel, többféle sötétítésű látómezővel, többféle szárral készülnek.
A jobb típusainknál az orrnyereg-rész puha szilikon, kellemesebb viselet mint az egybeöntött szemüvegek.
Az elsősorban kínált védőszemüvegeink antisztatikusak, páramentesek, karcmentesítettek és UV-védettek.


Létezik zárt, illeszkedő változatban is, gumipánttal. Itt a gumipánt szemüvegszárakra is kicserélhető. (a dolgozó maga tudja cserélni, igénye szerint)
A 4-es (dioptriásra csiszolt védőlencsés szemüveg) és 5-ös megoldások (védőszemüvegbe illeszthető betét hagyományos lencsékkel) összehasonlítása:4-es (dioptriásra csiszolt védőlencsés szemüveg) 5-ös (védőszemüvegbe illeszthető betét, hagyományos lencsékkel)
Sötétített lencsék Nagy felár Pár száz forintos felár, hiszen csak a külső szemüveg kell, hogy a megfelelő legyen
Azonos embernek ha több féle sötétítettségű szemüveg kell Több teljes árú dioptriázott védőszemüveg beszerzése Csak a külső, olcsóbb szemüvegekből kell több, a betét áthelyezhető
Védelmi szintek A páramentesítettség csak opció A külső szemüveg alapból karc-, pára-, UV-mentes, és antisztatikus
Tartalékok tervezhetősége Nem tartalékolható (vagy igen költséges és kockázatos) Teljesen tartalékolható, hiszen csak a külsőkből (vagy azok látómezejéből) kell tartani egy dobozzal, és fogyás esetén időben utánrendelni
Szemüveg sérülés esetén teendő Új szemüveg készíttetése, ami alatt a dolgozó kiesik, vagy védelme elégtelenné válik
(1-3 hét kiesés, tízezres nagyságrendű költség)
A tartalék dobozból egy új szemüveg kiadása, amibe a betét áthelyezhető. Mivel a tartalék védőszemüvegek mindenkinek alkalmasak, így ez nem okoz gondot. (akár a nem dioptriásak is kaphatnak ugyanolyan szemüveget)
(10 perc kiesés, ezres nagyságrendű költség)
Elvesztés, lopás, súlyos sérülés esetén teendő Új szemüveg készíttetése, ami alatt a dolgozó kiesik, vagy védelme elégtelenné válik
(1-3 hét kiesés, tízezres nagyságrendű költség)
Egy-két tartalék betét és külső védőszemüveg esetén csak a szemorvosi receptre van szükség, és új lencséket tudunk a betétbe helyezni. A betét utánrendelésének ideje nem lassítja a termelést, az lassan is beérkezhet
(1-2 nap kiesés, tízezres nagyságrendű költség)
Diptria változás vagy dolgozó változás esetén teendő Új szemüveg készíttetése, ami alatt a dolgozó kiesik, vagy védelme elégtelenné válik
(1-3 hét kiesés, akár több tízezres nagyságrendű költség)
A meglévő betétet és az orvosi receptet elküldeni hozzánk
(1-2 nap kiesés, jóval kisebb költség)
Szemüveg sérülés esetén a pótlások költsége Mivel nem tervezhető, így mindig egyedi beszerzést jelent, ez mindenképpen jóval nagyobb költség mint az első, tömeges beszerzés költsége Mivel a pótlás tervezhető, csak egy doboz külső szemüveget kell tartani. Így ez azonnal és kb. 2000-2500 Ft-ból megoldható.
Dioptriaváltás, dolgozó váltás esetén a költség Mivel nem tervezhető, így mindig egyedi importbeszerzést jelent, ez mindenképpen jóval nagyobb költség mint az első, tömeges beszerzés költsége Csak a keret hozzánk való eljuttatásának költsége, plusz a lencse cseréje
Teljes pusztulás, lopás esetén a költség Mivel nem tervezhető, így mindig egyedi beszerzést jelent, ez mindenképpen jóval nagyobb költség mint az első, tömeges beszerzés költsége Mivel a pótlás tervezhető, csak pár betétet és védőszemüveget kell tartani. Így ez alig lesz nagyobb (vagy esetleg azonos) a tömeges beszerzés költségével.
Pótások esetén a kiszállítás Mivel nem tervezhető, így mindig egyedi beszerzést jelent, ez mindenképpen jóval nagyobb költség mint az első, tömeges beszerzés költsége, minden pótlás teljes kiszállítási költséget generál Mivel tervezhető, így egyszerre kell bekérni egy tartalék dobozzal (10 db), plusz pár betétet ha szükséges. Így ritkábban kell, és egy-egy alkalomra csak a tizede-huszada jut.
Ha mindenki (a nem dioptriásak is) ugyanilyen szemüvegeket használnak (csak betét nélkül), úgy gyakorlatilag nincsen extra költség.

VISSZA ELÉRHETŐSÉG  Email: info@kovox.hu 2008 - kovox.hu