KOVOX Kft.  
    A megoldás minden helyzetre
  Főoldal | Rólunk TermékeinkIparágak szerint | Specialitások | Gyakori problémák | Akció | Elérhetőség
  Termékeink:

  » Védőeszköz
     automata

  » Légzésvédelem

  » Kézvédelem,
     alkarvédelem

  » Lábvédelem

  » Fejvédelem

  » Szemvédelem

  » Arcvédelem

  » Hallásvédelem

  » Padlóborítások

  » Jelölőszalagok

  » Csúszásgátló szalag,
     lapok, alakzatok

  » Álláskönnyítő és
     csúszásvédett
     elfáradás elleni
     védőszőnyegek

  » Személyi higiéne,
     kézápoló szerek,
     ipari tisztítószerek

  » Mosdó, WC kellékek
     adagolók, szárítók,
     tárolók, stb.

  » Hulladékgyűjtő
     tartályok

  » Tisztasági, beléptető
     szennyfogó szőnyeg

  » Rugalmas korlátok,
     ütközésvédők

  » PVC szalagfüggöny

  » Beütésvédő élvédők

  » Jelölések, táblák

  » Hűtött, fűtött ruházat

  » Vegyvédelmi ruházat

  » Lángálló, tűzálló
     (éghetetlen) ruházat

  » Hűtőházi ruházat

  » Vízálló ruházat
     Esőálló ruházat

  » Jólláthatósági
     ruházat

  » Egyszerhasználatos
     ruházat

  » Kötények

  » ESD védelem

  » Nagyfeszültség és ív
     elleni védőeszközök

  » Hegesztésvédelem

  » Nagynyomású
     vízsugár elleni
     védelem

  » Munkaruházat,
     formaruházat

  » Zuhanásvédelem

  » Ízületi védők,
     nyomási trauma
     ellen védők

  » Dobozelcsúszás
     elleni fóliák

  » Sátrak:
     mentesítő sátor,
     katasztrófavédelmi
     sátor

  » Gyorstelepítésű
     gumitartályok,
     tömlők

  » Kommunikációs
     eszközök

  » Gázdetektorok,
     gázérzékelők

  » Szemzuhany,
     mentesítő zuhany

  » Kizáró eszközök

  » Lámpák,
     zseblámpák,
     fényforrások

  » Elsősegély dobozok

  » Víz-, törésálló
     dobozok, ládák

  » Közúti védőeszközök

  » Tűzoltókészülékek,
     tűzjelzők
ÜZEMCSARNOK?
RAKTÁR?

ELEGE VAN
AZ ÁLLANDÓAN

- felszakadozó
- nehezen eltávolítható
  foszlányokat hagyó
- rálépve nem érzékel-
  hető
- havonta lecserélendő
- csúszós felszínű
- állandósult gondot
  jelentő

JELÖLŐ-
SZALAGOK-
BÓL?

AKKOR
VÁLTSON!
VISSZA ELÉRHETŐSÉG


Külső levegős (frisslevegős), passzív légzésvédő rendszerek
(a levegőt a még tiszta levegőjű térből vezeti a felhasználóhoz)


Javasolt alkalmazások:
- Nem szűrhető légtér
- Oxigénhiányos légtér
- Bizonytalan, ismeretlen összetételű légtér
- Csak drágán, és a munkát akadályozva szűrhető (gyakori szűrőcserés) légtér

Önnek mennyit ér az élete? Milyen kárt okozna a halála családjának?
Ön felelősen választott légzésvédő eszközt?


Sajnos számos nemzetközi és hazai eset ismeretes amikor a nem megfelelő légzésvédő eszköz kiválasztása súlyos, esetenként azonnali halálos balesetet okoz.
Ezek jelentős része zárt terekben, tartályokban, csatornatisztításkor, földfelszín alatti járatokban, pincékben végzett munkák során lép fel.
Ennek oka, hogy a zárt terekben ismeretlen gázok szaporodhatnak fel, és/vagy oxigénhiány keletkezik. Ilyen körülmények közt a leggyakoribb ilyen gáz a szén-dioxid, de esetenként metán, szénmonoxid is előfordul.
Ezen gázok közös jellemzője, hogy szagtalanok, és hagyományos, közismert szűrőkkel nem szűrhetők, de ha szűrhetők is lennének, szagtalanságuk miatt nem lehetne észrevenni a szűrők telítettségét, azaz a szűrők elégtelenné válását.
Külön probléma lehet ilyen helyeken az oxigén hiánya, amit szintén nem lehetséges semmilyen szűrővel helyretenni.

Sajnos sokan, számos esetben ilyenkor is gázálarcokkal próbálják a védelmet megoldani, abba úgynevezett "univerzális" szűrőket vásárolnak ("olyat kérek ami mindenre jó"). Erre tipikusan ABEK szűrőket adnak el nekik, melyekről viszont téves az az elképzelés, hogy az "mindenre" jó. (sokmindenre, de messze nem mindenre - pl. a fentebb említett 3 gáz egyikére sem jó, és még igen sok egyébre sem)
Fontos tudni, hogy az ilyen esetekben a szűrős védelem elégtelen (ide tartoznak a gázálarcok, félálarcok, de a komoly védelemnek látszó szűrtlevegős légbefúvó maszkok és kámzsák is!).
Szűrős védelemmel nem "csak" testi épségét egészségét, de közvetlenül az életét veszélyezteti a dolgozóknak!

POTENCIÁLISAN SZÉNDIOXIDOT, METÁNT, SZÉNMONOXIDOT TARTALMAZÓ ÉS/VAGY OXIGÉNHIÁNYOS LÉGKÖRBEN SZŰRŐBETÉTES GÁZÁLARCOKAT, VAGY SZŰRŐBETÉTES LÉGBEFÚVÓ (NYOMÓLEVEGŐS, VENTILLÁTOROS) ESZKÖZÖKET HASZNÁLNI:
ÉLETVESZÉLYES!
AZ ILYEN TÉVES VÉDŐESZKÖZ VÁLASZTÁS IDŐRŐL-IDŐRE ÚJABB HALÁLOS ÁLDOZATOT EREDMÉNYEZ!

Zárt terekben, csatornákban, ott ahol potenciális rothadás, erjedés folyik (szerves anyagok bomlása) a szén-dioxid veszély különösen nagy.
Tehát csatornák tisztításánál, vagy egyéb helyeken ahol rothadás, bomlás, erjedés, iszapos lerakódás lehetséges, tilos gázszűrő maszkokban bemenni! Az ilyen helyekre csakis a levegőt kintről bejutattó vagy azt magukal vivő rendszerek jönnek szóba (külsőlevegős rendszer, sűrítettlevegős rendszer, levegőpalackos rendszer). Ezek közül a legolcsóbb a külsőlevegős rendszer.
Bizonytalan légterű helyekre ilyen rendszerek nélkül dolgozót beengedni, egyenlő az ott dolgozól közvetlen és azonnali életveszélybe hozásával!

A szerves anyagok rohadásakor, erjedésekor, bomlásakor (pl. csatornákban, ülepítőkben, egyes tartályokban, tankokban, barlangokban, de akár borospincékben is) keletkező szén-dioxid (CO2) nem csak a leggyakoribb, de egyben igen veszélyes gáz, ugyanis képes igen gyorsan, másodpercek alatt végezni az emberrel, fokozatos tünetek, rosszullét nélkül, még azelőtt, hogy az valami gyanúsat észlelne. Ráadásul a levegőnél nehezebb, így megül a csatornákban, föld alatti járatokban, színtelen és szagtalan, így semmi gyanús előjelet nem mutat.
Gyakorlatilag minden országban leírtak eseteket, hogy a csatornába leereszkedő munkás összesett mire észbe kaphatott volna, majd a mentésére siető munkás is összesett ahogy a légtérbe írt, és ha volt még menteni siető, akkor az is.
És ha nincsen azonnali szakszerű mentés, akkor 4-6 perc eszméletlenség után beáll a halál is.

Ennek élettani oka, hogy a szervezetben a vér vörösvértestei szállítják az élethez szükséges oxigént a sejtekhez (ezt a tüdőben veszik fel, széndioxid ki, oxigén be), majd a sejtekben az anyagcsere révén az oxigén a szénnel széndioxidot alkot, amit az oxigén leadása után a vörösvértest felvesz (oxigén ki, széndioxid be), és a vérkeringés visszaszállítja a tüdőhöz, ahol a gázcsere megvalósul (széndioxid ki, oxigén be). Amennyiben tehát a külső légtér jelentős széndioxidot tartalmaz, úgy a vörösvértestek a tüdőben nem tudják leadni a saját széndioxidjukat, ami helyére így nem tudják felvenni az oxigént. Sőt sokszor megfordul a folyamat, olyanná vélik mint a sejteknél, és a némi maradék oxigént is kiszorítja a széndioxid. Így aztán nem történik meg a gázcsere, a széndioxidot hordozó (sőt akár széndioxiddal dúsult) vér továbbhalad, és ez a széndioxidban gazdag (oxigénben nem frissült) vér pár másodperc múlva már az agyba is kerül. Az agy meg oxigénhiányban (adott oxigénszint alatt) szinte azonnal leáll. Így mire a dolgozó észrevenné, hogy baj van, már el is vesztette eszméletét, össze is esett, és percek múlva meg is hal.

Tehát nincsen gyanús tünet, nincsen fejfájás (mint a szén-monoxidnál), nincsen fellépő rossz közérzet, nincsen idő elhagyni a területet az első gyanús tünetekkor, nem lehet óvatossággal megúszni a veszélyt, és ha a mentésre kijelölt személynek is azonos a légzésvédelme, akkor ő is azonnal eszméletét veszti, mihelyst a széndioxidos légtérbe lép. Az első gyanús tünet és az eszméletvesztés közt tizedmásodpercek telnek el, nem csak cselekedni nincsen idő, de még a baj felismerésére sem - már azelőtt megtörténik az ájulás.

Ezért veszélyes légtérbe lépéshez mindenképpen válasszon megfelelő légzésvédelmet! (a szűrős gázálarc, félálarc, szűrős légbefúvós kámzsa nem az!).
Ilyen esetekre elsősorban az alábbiakban ismertetett külsőlevegős (frisslevegős) rendszer javasolt, de a körülményektől függően más is szóba jöhet. (arra is tudunk ajánlatot adni)

Vigyázzon! Ugyanis előfordul, hogy a szűrtlevegős befúvásos rendszereket is frisslevegősnek nevezik, holott azok nem azonosak a levegőt kintről szállító rendszerekkel! A téves szóhasználat miatti hibás védelem emberéletbe kerülhet!
 
A külsőlevegős (frisslevegős) rendszer szintén javasolható olyankor ha nagy a füst, por, vagy ha nagy az amúgy szűrhető gázok koncentrációja, azaz állandóan kellene a szűrőket cserélni, ami rendszeres munkaleállást, szűrőcserét és nagy üzemköltséget jelent. (ezzel szemben a külsőlevegős rendszernek gyakorlatilag nincsen folyamatos üzemeltetési költsége - egyszer kell megvenni, és csak esetleges sérüléskor kell benne valamit cserélni)

Természetesen a megfelelő védőeszköz vásárlása sem mentesít az elvárható elővigyázatosság alól (pl. tartalék megfelelő légzőfelszereléssel ellátott mentőszemély, a munka előtti mechanikai inspekció, szabályos viselés betartása, átalakítás tilalma, stb.)
A megfelelő védőeszköz kiválasztásának felelőssége a munkaadóé. Ne kockáztasson életeket nem megfelelő eszközökkel, munkakörülményekkel és munkavégzési előírásokkal (vagy azok hiányával)!

KCC-200 - Frisslevegős
(külső levegős) rendszerEN136, Class 3

Az új maszk szokatlan formája megnövellt látóteret eredményez, mind szélességben, mind függőleges irányban. Lehetővé teszi, hogy a felhasználó a lábánál történő esényeket is észrevehesse, ezzel könnyítve munkáját, csökkentve a balesetveszélyt, növelve a hatékonyságot.

A 3-as kategória egy hőteszttel történő kiegészítést jelent: 80kW/m2 hőteljesítmény, 175mm távolságból, 20 percig, szimulált légzéssel.
A teszt során szivárgás nem léphet fel.

Az új maszk megnövelt látóterű (+20%), alkalmas a talaj és a lábak látására még csatlakoztatott ikertömlővel is.

Karcolás és oldószerálló látómező


Frisslevegős rendszer, mely a levegőt a közelből, a már védelem nélkül is lélegezhető területről vezeti a felhasználóhoz (9-20m távolságból, nagyobb távolságra motoros befúvó turbinával kiegészítve alkalmas)

Gazdaságos: nem igényel motort, akkumulátort, feltöltést, állandóan cserélendő filtereket.

Ideális megoldás munkákhoz, már szennyezetlen levegőjű hely közelében

Fenntartása igen alacsony költségű, és nem kötött elektromossághoz.

Későbbi igény esetén ventillátoros rendszerré
(KCC-300) fejleszthető, ezzel 20-40m közt is bevethető.

A rendszer egy teljesálarcból áll, melynek ikertömlői egy övre erősített csatlakozóhoz kapcsolódnak. Ezen csatlakozótól egy 9 m-es tömlő (hosszabbal is rendelhető) vezet a szennyezetlen levegőjű térbe, ahova a tömlő, a bemeneti végéhez erősített horgonnyal rögzíthető.

Az álarc magas minőségű szilikonból készült, kiváló illeszkedéssel, polikarbonát látómezővel – EN166 Class B -,
5 ponton rögzített fejpánttal, a felhasználási szünetekben nyakban hordható)

Oxigénben szegény, és/vagy mérgező területeken való munkálatokhoz, mint pl. zárt tartályok, árkok, rossz levegőjű helyiségek, stb.
Szintén kiváló lehet, ha a szennyeződés nagy, és emiall a szűrős megoldások állandó szűrűcserére szorulnának, ami idő- és pénzkiesés, és nagyfokú kényelmetlenség, pl. igen nagy porral járó munkálatok.


Összeállítás:

A rendszer használható olyan esetekben is, ha szikrák, repülő részecskék is jelen lehetnek.
Ilyenkor azonban biztosítani kell a maszk és a légzőtömlők védelmét.
Ez egy sisakkal és a rá szerelt megfelelő arcvédővel érhető el.
Példák a frisslevegős rendszerünk alkalmazásaira világszerte:

-Víztornyok és tartályok tiszítása / vizsgálata (Legionella fertőzés veszélye miatt)
-Gyógyszerészeti termékek gyártása
-Sugárzó területek
-Csatorna tisztítás / javítás / inspekció
-Vasúti alagút ellenőrzés / javítás
-Hajótartály tisztítás
-Rakterek be- és kirakodása (poros területek)
-Petrokémiai területek
-Nagynyomású vizes tisztítás
-Szeméttelepek, szemétlerakók (metánveszély)
-Oldószeres tisztítás, festés
-Tartálytisztítás
-Emésztőgödrök
-Műanyag újrahasznosítás
-Azbeszttanaítás, azbeszttel fertőzött területek
-Gázvezeték javítás
-Füstölés
-Bakteriális fertőzésveszély
-Cementgyártás
VISSZA ELÉRHETŐSÉG

  Elérhetőség: info@kovox.hu; Tel:+36-70/318-8525 2008 - kovox.hu